Вправи для тренування пам’яті: тримаємо мозок у тонусі

Вправи для тренування пам’яті: тримаємо мозок у тонусі

Існує версія, що людина насправді не забуває нічого: вона просто не може витягнути потрібну інформацію з довготривалої пам’яті. У цьому і полягає основна проблема: треба і якісно запам’ятовувати, і швидко шукати інформацію в сховищі довгострокової пам’яті. Ось кілька вправ, які допоможуть вам це зробити.

+вправи для тренування пам'яті

Як покращити зорову пам’ять?

Таблиці Шульте. Це таблиці з клітинками, в яких розкидані числа. Завдання: беззвучним рахунком знайти їх за порядком. Щоб правильно виконати вправу, потрібно фокусуватися на центральній клітинці та шукати числа за допомогою периферійного зору.

Метод Айвазовського. Чудово розвиває фотографічну пам’ять. Запам’ятовуйте спочатку прості предмети, нескладні малюнки. Добре працює дитяча розвага — пошук відмінностей. Для тренування зорової пам’яті також чудово підходять ігри, де потрібно знайти прихований предмет на зображенні. Це все варіації методики Айвазовського.

Як розвивати слухову пам’ять?

Читати вголос. Читання вголос дуже корисне для пам’яті. Воно активізує префронтальну кору, яка відповідає за визначення цілей і самоорганізацію.

Слухати аудіокниги. Якщо вам хочеться покращити пам’ять на слух, книги в аудіоформаті — просто знахідка. Почніть із коротких оповідань. Слухайте, а потім переказуйте події, візуалізуйте персонажів.

Як покращити короткочасну пам’ять?

Усний рахунок. Калькулятор завжди під рукою, але подумки рахувати набагато корисніше для короткочасної пам’яті. Почніть із простих арифметичних дій, а потім рахуйте відсотки (знижки та акції), множте, діліть.

Інша рука. Під час побутових завдань підключайте неробочу руку. Ваша рухова пам’ять чудово знає, як виконувати звичні дії робочою рукою, а використання іншої руки формує нові нейронні зв’язки та стимулює рухову пам’ять. Це проста вправа, але ви здивуєтеся, як спочатку вам буде незвично.

Швидка гімнастика для мозку. Під час розгадування невеликих судоку використовується короткочасна пам’ять. Почніть розв’язувати їх на швидкість, намагаючись щоразу запам’ятовувати все більше цифр. Добре тренують оперативну пам’ять головоломки, де за короткий час потрібно запам’ятати кілька елементів. Наприклад, перевернуті картки, які треба відкривати виключно парами.

Як розвинути довготривалу пам’ять?

Запам’ятати все. Поступово починайте покладатися лише на свою пам’ять. Запам’ятовуйте список справ, покупок, телефонні номери, адреси тощо. Корисно вивчати напам’ять вірші, нові слова. Чудовий спосіб покращити пам’ять — вивчати іноземні мови.

Згадати все. Намагайтеся згадувати давно прочитану книгу, фільм, серіал, розмову. Вивуджуйте інформацію з голови якнайчастіше, не вдаючись до сторонніх джерел. Наприклад, ви маєте приблизний список покупок на тиждень. Вивчіть його і робіть закупи з пам’яті. Постійно звертайтеся до інформації, яку вивчили, не заглядаючи до списку.