Лариса Юріївна Ігнатчик

Чудо-технології для майбутніх рестораторів

Студенти Кафедри готельно-ресторанного бізнесу КНУКіМ отримали унікальну можливість бути присутніми на показовому демонстраційному майстер-класі від провідних рестораторів та бренд-шефів. Серед них, директор Торгівельного дому «Афіна» – Лариса Юріївна Ігнатчик; бренд-шеф концерну «Monitowoc» Олександр Якимович Верхогляд...

Студенти Кафедри готельно-ресторанного бізнесу КНУКіМ отримали унікальну можливість бути присутніми на показовому демонстраційному майстер-класі від провідних рестораторів та бренд-шефів. Серед них, директор Торгівельного дому «Афіна» – Лариса Юріївна Ігнатчик; бренд-шеф концерну «Monitowoc» Олександр Якимович Верхогляд; неоднократний учасник, переможець та член журі міжнародних конкурсів з кулінарії, професор – Ігор Миколайович Грищенко і президент Асоціації кулінарів України, доктор технічних наук, професор – Михайло Іванович Пересічний. Цю зустріч Михайло Іванович назвав «Вступ у майстерність». І після представлення шанованих гостей передав слово Ларисі Юріївні, яка розповіла про свій досвід роботи на підприємстві та визначила основні віхи зустрічі. Першу годину відвели для роботи з мастикою, другу – для ознайомлення кухонним автоматом – пароконвектоматом, третю годину присвятили прикрашанню пряників. «Мені дуже приємно, що сьогодні зібралась зацікавлена молодь, яка намагається увійти у професію, тому ми постараємось презентувати вам деякі секрети фаху», – почала Лариса Юріївна. Далі майстер розповідала про різні види мастики (желатинові, молочні, цукрові), глазур, марципани, ставила запитання аудиторії, а за правильні відповіді дарувала студентам невеличкі презенти – професійний інструмент. А також звернула увагу, що українці дуже здібні. Директор ТД «Артеміда» порекомендувала студентам відвідувати багато майстер-класів, бо на кожному з них вони зможуть почерпнути для себе щось корисне для професії: рецепти, прийоми, секрети, всілякі тонкощі технології приготування. Адже найголовніше, за її словами, це практичне навчання. З допомогою асистентки Олени Олексіївни продемонстрували різні інструменти для оздоблення та виготовлення кондитерських виробів. «Найважливіше це те, що ви повинні навчитись дивувати замовника, близьких, себе, – продовжувала розповідь гостя, – коли ви перестанете дивувати – все, ви відстали від своєї професії». Вона звернула увагу на те, що кожна професія постійно розвивається, технічні можливості покращуються, а це означає одне, щоб бути успішним, вчитись потрібно постійно. Паралельно з розповіддю директора Олена Олексіївна показувала, як можна виготовляти квіти та інші оздоби для кондитерських виробів, а кожен з учасників майстер-класу мав можливість не лише споглядати, але і долучатись до творчого процесу. Майбутні спеціалісти ознайомились із сучасним інвентарем і дізнались, як з його допомогою можна здешевити собівартість виробу. Продовжив знайомство майбутніх технологів із професією Олександр Якимович. Він розповів про інноваційні технології Cook&Chill та ecoCooking на прикладі роботи сучасного пароконвектомата CONVOTERM (Німеччина). Як згадувалось вище, Олександр Верхогляд бренд-шеф концерну «Monitowoc» і проводить серії майстер-класів у 14 країнах світу. Студенти Кафедри готельно-ресторанної справи отримали показовий майстер-клас про останні інноваційні технології, які сьогодні використовуються в ресторанній справі. Познайомились з чудом техніки, яким користуються спеціалісти в роботі ведучих європейських компаній. Чудо-автомат вразив своєю якістю роботи, високим рівнем термоізоляції та збереженням (економією) електроенергії, а також такими унікальними можливостями як: приготування одночасно кількох страв (без шкоди будь-якому з них); ідеальним приготуванням (у відповідності із затребуваною температурою) та регенерацією продуктів; дотриманням європейських еко-стандартів; економією часу (за можливості приготування до 6 страв водночас). Упродовж проведеного майстер-класу студенти виявляли живий інтерес до кожної з порушених тем, ставили запитання та з радістю пробували самі включатись у процес приготування. Майстер-клас відвідав відомий ресторатор Михайло Поплавський. Він привітав високоповажних майстрів та з глибокою увагою слухав їхні тонкощі ремесла. Особливо його зацікавила чудо-піч, яку презентував Олександр Верхогляд. Уточнивиши технічні можливості апарату та його ціну, він вирішив придбати техніку. Директор ТД «Афіна» відзначила, що вперше зустрічає ділову людину, яка так швидко приймає рішення, а студенти сказали Поплавському, що вони дуже задоволені майстер-класами такого типу, бо вони дають можливість інтенсивного розвитку.