5 кроків до підвищення рівня комунікабельності

5 кроків до підвищення рівня комунікабельності

Комунікабельність – це одна з навичок, що важлива не лише у кожній роботі, але й у житті в цілому. Саме завдяки їй нам вдається знаходити спільну мову з людьми, мирно залагоджувати конфлікти, домовлятися про вигідні для себе рішення тощо. Ось декілька порад для підвищення її рівня.

+комунікабельність

Більше спілкування. Будь-яка розмова для вас грає роль у підвищені комунікабельності. Тож не варто уникати можливості покращити свої навички. Спостерігайте за манерами спілкування співрозмовників, щоб почерпнути необхідне, навчитися правильного звертання чи заперечення, наслідувати невербальну поведінку.

Слухайте. Саме уважно слухаючи співрозмовника, ви можете знайти ті ключові посили, що допоможуть вам вигідно вибудувати розмову. Для ефективного слухання краще ставити співрозмовнику уточнювальні запитання та підтримувати його думки методами «відлуння» або «парафраз».

Розпочинайте розмову першим. Коли бачите на вулиці знайомого – починайте розмову. Декількахвилинна бесіда покаже вас з кращої сторони та допоможе вдосконалити навички комунікації. Навіть, якщо у вас зовсім немає бажання розмовляти – переступіть через себе та почніть розмову.

Зацікавте співрозмовника. З людьми краще говорити на теми, що їх цікавлять. За словами американського педагога, письменника та оратора Дейла Карнегі, є лише один спосіб вплинути на людину – це говорити з нею про те, чого вона прагне, чекає та спробувати відкрити їй спосіб до отримання бажаного.

Станьте оптимістом. Якщо ви хочете бути комунікабельним, то для початку потрібно стати оптимістом. Саме з відкритими, усміхненими людьми, що не навантажують інших проблемами хочуть спілкуватися.