ФГРіТБ: Майстер-клас від шефа-сомельє Олега Кравченка

ФГРіТБ: Майстер-клас від шефа-сомельє Олега Кравченка

Першокурсники факультету готельно-ресторанного і туристичного бізнесу взяли участь в онлайн-майстер-класі «Історія виноробства. Винні тренди. Розвиток винної культури в Україні». Знаннями і досвідом із молоддю поділився шеф-сомельє і співвласник винного бару «Win Bar» Олег Кравченко.

Представила спікера учасникам заходу доцент кафедри готельно-ресторанного і туристичного бізнесу Аліна Поплавська, яка й організувала фахову зустріч для студентів.

+Олег Кравченко

Долучились до майстер-класу декан факультету Ігор Комарніцький, заступник декана Ксенія Приходько і завідувачка лабораторією ресторанного сервісу Людмила Зоценко.

«Сомельє – це стиль життя», – переконаний Олег Кравченко, мабуть, тому 12 років життя він віддав улюбленій професії, а ресторанному бізнесу й того більше – всі 25.

Під час майстер-класу експерт розповів студентам про історію виноробства, основні виноробні країни світу, винні тренди, технологію виробництва, винну культуру в цілому та продемонстрував, як за правилами сомельє відкорковувати пляшку, робити декантацію і визначати по-справжньому смачне вино.

Студентська молодь дізналась, що родиною виноробства є Грузія, де вперше були знайдені артефакти, що свідчать про зародження цього процесу (кісточки винограду 8000-річної давності, посуд для виготовлення вина античного періоду). Але Україна також не є молодою країною у виноробстві.

Головні виноробні країни світу – це Франція, Італія, а також Іспанія. Франція є найпопулярнішою з виготовлення вина, еталоном виноробства. А найвідоміші її винні провінції – Шампань, Бордо і Бургундія.

За словами відомого сомельє, Італія все ж обійшла Францію за кількістю виробленого вина, різноманіттю сортів та заполонила ринок завдяки бізнесовому характеру італійців. Та й італійський формат ресторанів популярніший, ніж французький в Україні. Іспанія знаходиться на 3-му місці з виробництва вина.

+Олег Кравченко

В Україні основні виноробні регіони – це Одеська, Миколаївська, Херсонська області та Закарпаття.

Зараз у тренді рожеве вино, яке виробляється з червоних сортів винограду, перероблених білим способом або червоним із короткочасним настоюванням м’язги чи купажуванням білих і червоних виноматеріалів, забарвлення якого варіює від слабко-рожевого до інтенсивно-рожевого.

«Якщо говорити про винні тренди, то нам не обійтись без аксесуарів, – каже Олег. – Є спеціальні винні бокали для фуршетів («Флюте») і окремо для ресторанів («Бордо», «Бургундія»). Скло класичного бокалу для вина має бути тонким. Форма бокалу також впливає на смак винаНапій потрібно наливати до розширення бокалу.

+Олег Кравченко

Ми оцінюємо вино за такими параметрами: колір, аромат, смак. Щоб спробувати вино, ми спочатку робимо ковток води, очищуємо рецептори. І так кожен раз перед новою дегустацією.

Каберне Совіньйон – найпопулярніший сорт вина у світі. Виноград для його виготовлення вирощують майже в кожній країні, яка виробляє вино.

Найпопулярніший аромат у вині – коли ми, відчувши його, промовляємо: «щось знайоме». Це те, що дає природа цьому сорту – свіжоскошена трава, тропічні фрукти, суниця, смородина, чорний перець, какао, спеції. Чим триваліший післясмак, тим якісніше вино.

Також дуже важлива річ – це поєднання вина з їжею, що має ґрунтуватись на гармонії, контрасті або балансі», – сказав майстер.

Щодо декантації, сомельє зазначив, що декантувати потрібно здебільшого червоне вино. Декантація – це процес відділення вина від осаду. Ігристі білі вина подаються тільки охолодженими. Хоча і червоне можна злегка остудити, так краще розкриватиметься смак.

+Олег Кравченко

Першокурсники факультету готельно-ресторанного і туристичного бізнесу прослухали надзвичайно цікавий майстер-клас від майстра своєї справи та засвоїли чимало корисної інформації для майбутньої професії.

+Олег Кравченко