ФГРіТБ: Майстер-клас від шефа-сомельє Олега Кравченка
Першокурсники факультету готельно-ресторанного і туристичного бізнесу взяли участь в онлайн-майстер-класі «Історія виноробства. Винні тренди. Розвиток винної культури в Україні». Знаннями і досвідом із молоддю поділився шеф-сомельє і співвласник винного бару «Win Bar» Олег Кравченко.
Представила спікера учасникам заходу доцент кафедри готельно-ресторанного і туристичного бізнесу Аліна Поплавська, яка й організувала фахову зустріч для студентів.
Долучились до майстер-класу декан факультету Ігор Комарніцький, заступник декана Ксенія Приходько і завідувачка лабораторією ресторанного сервісу Людмила Зоценко.
«Сомельє – це стиль життя», – переконаний Олег Кравченко, мабуть, тому 12 років життя він віддав улюбленій професії, а ресторанному бізнесу й того більше – всі 25.
Під час майстер-класу експерт розповів студентам про історію виноробства, основні виноробні країни світу, винні тренди, технологію виробництва, винну культуру в цілому та продемонстрував, як за правилами сомельє відкорковувати пляшку, робити декантацію і визначати по-справжньому смачне вино.
Студентська молодь дізналась, що родиною виноробства є Грузія, де вперше були знайдені артефакти, що свідчать про зародження цього процесу (кісточки винограду 8000-річної давності, посуд для виготовлення вина античного періоду). Але Україна також не є молодою країною у виноробстві.
Головні виноробні країни світу – це Франція, Італія, а також Іспанія. Франція є найпопулярнішою з виготовлення вина, еталоном виноробства. А найвідоміші її винні провінції – Шампань, Бордо і Бургундія.
За словами відомого сомельє, Італія все ж обійшла Францію за кількістю виробленого вина, різноманіттю сортів та заполонила ринок завдяки бізнесовому характеру італійців. Та й італійський формат ресторанів популярніший, ніж французький в Україні. Іспанія знаходиться на 3-му місці з виробництва вина.
В Україні основні виноробні регіони – це Одеська, Миколаївська, Херсонська області та Закарпаття.
Зараз у тренді рожеве вино, яке виробляється з червоних сортів винограду, перероблених білим способом або червоним із короткочасним настоюванням м’язги чи купажуванням білих і червоних виноматеріалів, забарвлення якого варіює від слабко-рожевого до інтенсивно-рожевого.
«Якщо говорити про винні тренди, то нам не обійтись без аксесуарів, – каже Олег. – Є спеціальні винні бокали для фуршетів («Флюте») і окремо для ресторанів («Бордо», «Бургундія»). Скло класичного бокалу для вина має бути тонким. Форма бокалу також впливає на смак вина. Напій потрібно наливати до розширення бокалу.
Ми оцінюємо вино за такими параметрами: колір, аромат, смак. Щоб спробувати вино, ми спочатку робимо ковток води, очищуємо рецептори. І так кожен раз перед новою дегустацією.
Каберне Совіньйон – найпопулярніший сорт вина у світі. Виноград для його виготовлення вирощують майже в кожній країні, яка виробляє вино.
Найпопулярніший аромат у вині – коли ми, відчувши його, промовляємо: «щось знайоме». Це те, що дає природа цьому сорту – свіжоскошена трава, тропічні фрукти, суниця, смородина, чорний перець, какао, спеції. Чим триваліший післясмак, тим якісніше вино.
Також дуже важлива річ – це поєднання вина з їжею, що має ґрунтуватись на гармонії, контрасті або балансі», – сказав майстер.
Щодо декантації, сомельє зазначив, що декантувати потрібно здебільшого червоне вино. Декантація – це процес відділення вина від осаду. Ігристі білі вина подаються тільки охолодженими. Хоча і червоне можна злегка остудити, так краще розкриватиметься смак.
Першокурсники факультету готельно-ресторанного і туристичного бізнесу прослухали надзвичайно цікавий майстер-клас від майстра своєї справи та засвоїли чимало корисної інформації для майбутньої професії.