«Коляда йде»

«Коляда йде»

Обов’язковим атрибутом різдвяно-новорічних свят є колядки та щедрівки. Спершу вони з’явилися як співанки – прославляння язичницького бога Коляди, потім, з поширенням християнства, вони почали присвячуватись народженню Сина Божого. Без колядок, які співають на Різдво, і щедрівок, які співають на Щедрий Вечір 13 січня, важко собі уявити увесь цикл українських новорічно-різдвяних свят. Чи популярні старовинні колядки серед сучасних українців? Яке походження цих пісень і що вони символізують?

+студентка

Колядки виникли в дохристиянський період як пісні-віншування бога Коляди, день народження якого справляли в день зимового сонцестояння. Тож спочатку колядки були язичницькими, і в них славили членів родини – господаря, господиню та їхніх дітей, зазначає етнограф Наталя Громова. Лише наприкінці 18 століття головне місце в колядках займає образ Сина Божого.

Колядки поширені по всій Україні – від Карпат до Приазов’я. Кожен регіон має свої мелодії, сюжети, проте трапляються подібності в різних етнографічних областях. Наприклад, сюжет втечі Божої Матері з немовлям популярний і на Гуцульщині, і на Поділлі. Часто в колядках зустрічаються апокрифічні сюжети, прямих аналогів яким нема в Біблії. Кожен регіон накладає свій відбиток, але в цьому і багатство народної традиції.

Колядки в сучасному житті

Колядки поширені і серед інших європейських народів, але ніде, крім України, ви не знайдете такого розмаїття світських і церковних колядок, таких різних за мелодією та сюжетами. Пройшовши випробування тисячоліттями, українська колядка не втратила своєї привабливості і досі.

А ви колядуєте?