Кутя на свята

Кутя на свята

Студенти Факультету готельно-ресторанного і туристичного бізнесу шанують традиції. Тож, за традицією, обов'язковими на передріздвяній вечері мають бути кутя та узвар. Команда студентського парламенту підготувала для вас рецепти куті – традиційної страви.

+студенти

Для приготування куті за «бабусиним» рецептом вам знадобиться:

- пшениця - 2 ст.;

- мак – 1ст.;

- волоські горіхи – 0,5 склянки, йдеться про подрібнені;

- родзинки – 180 г;

- мед – 150 - 180 г;

- сіль – щіпка.

Готуємо кутю з пшениці: покрокова інструкція

1. Зерна пшениці гарненько промийте і замочіть у холодній воді, бажано на ніч. Вранці знову промийте їх, воду злийте.

2. Залийте зерна пшениці водою у співвідношенні 1:2 і варіть на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.

3. Мак промийте в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м'ясорубку, можете в ступі, як робили наші предки. Я зазвичай цукор не додаю, але якщо ви – любитель солодкого, його можна розтерти з маком, додавши за смаком.

4. Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.

5. Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте друбку солі й поставте готову кутю у холодильник, подавати її потрібно холодною.

Якщо ви хочете якось урізноманітнити класичний рецепт куті, можна до неї додати курагу -100 г (перед цим залити окропом) - або цукати (50 г), але цей варіант – для ласунів.

Також кутю з пшениці можна приготувати в мультиварці. Для її приготування знадобляться ті ж інгредієнти, які наведені вище.

Промиваємо спочатку пшеницю під холодною проточною водою. Висипаємо її в мультиварку і наливаємо 400-500 мл холодної води і варимо в режимі "каша" 40-50 хвилин.

Коли вона звариться, перекладаємо її в іншу ємність. Розітріть мак, можна з цукром.

Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.

Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці і поставте готову кутю в холодильник.