Як повірити у себе

Як повірити у себе

Як можна довго сперечатися що було першим курка чи яйце, так напевно можна і довго сперечатися що важливіше в житті людини віра в себе, впевненість в собі, самооцінка, прийняття відповідальності за своє життя, вміння рішуче діяти і наполегливо домагатися результату або ще з десяток різних навичок. Але факт залишається фактом, без віри в себе, дійсно складно як досягти успіху в житті, так і вміти цим успіхом насолодитися.

+Михайло Поплавський

Що таке віра в себе.

Віра в себе - це переконаність людини в правильності обраного шляху життя, впевненість в тому, що він в змозі досягти свої основні цілі, гідний цього і у нього це вийде. Дуже часто плутають віру в себе і впевненість в собі, але це різні поняття. Віра в себе спрямована в майбутнє, а впевненість в собі в сьогодення. Коли у людини висока впевненість в собі, він переконаний в правильності кожного поточного рішення, все що він робить - правильно.

Як повірити в себе і свої сили.

Цікаво те, що ще ніхто не придумав як можна віру в себе виміряти, тому поради з приводу того, як цю віру посилити, досить умовні. Більшою мірою вони стосуються певних моделей поведінки, які ми можемо спостерігати у людей, у яких ця віра в себе і свої сили сильна. Скопіювати чиєсь поведінку і емітувати його довгий час - це найвірніший спосіб стати тим, з кого це поведінка скопіювали. І як наслідок, досягти тих же результатів або придбати ті ж навички, звички або, як в нашому випадку, повірити в себе і свої сили.

Взяти відповідальність і прийняти себе.

Коли ми в принципі можемо повірити в себе? Тільки тоді, коли є впевненість, що саме від нас самих, від наших дій залежить наше життя і ті результати, які ми отримуємо. Саме тому прийняття 100% відповідальності за своє життя є необхідним елементом віри в себе. Якщо немає впевненості що ми самі контролюємо своє життя, як можна повірити в себе? І як ще один наслідок взяття відповідальності - це прийняття себе. Погоджуючись взяти себе такими, якими ми є, дає нам можливість віри в себе і свої сили, ми ніколи не зможемо по-справжньому повірити в себе, якщо засуджуємо себе за те, хто ми є.

Активісти студентського парламенту ФГРіТБ, запевняють, що потрібно перестати робити 5 речей:

  • звинувачувати
  • виправдовуватися
  • захищатися
  • скаржитися
  • соромитися

Відокремити своє фізичне я від внутрішнього.

У різних духовних навчаннях це виділено дуже чітко, є тіло і є душа. І наша душа, що не є наше тіло, це щось зовсім інше. Якщо поглянути з боку науки, ми можемо назвати це підсвідомістю людини або ще як завгодно. Це зараз не так уже й важливо, головне навчиться відокремлювати наше тіло, наше фізичне я, від внутрішнього. І це потрібно зробити для того, щоб зрозуміти, що значить повірити в себе. Адже ця віра відноситься не до фізичного я, а саме до внутрішнього.

Наше фізичне тіло може бути недосконалим, хворим, може видавати дивні емоції або реакції на навколишній світ і події. Але це не має ніякого відношення до внутрішнього я, в яке ми можемо вірити не дивлячись ні на що. Тіло може страждати, але віра в самого себе може при цьому бути дуже сильна і в кінцевому підсумку це і може вирішити все. Однак, так як віра в себе має і фізичні прояви, відкидати ми їх не будемо.

Вчимо наше тіло випромінювати віру в себе.

Коли людина має високу віру в себе і свої сили це відображається на його фізичному тілі. Ці ознаки такі ж, як і у впевнених в собі людей, з високою самооцінкою. Це і пряма, горда постава, і прямий погляд, і впевнена мова. Все це і створює ореол впевненості людини в своїх силах.

Ще одним із зовнішніх ознак віри в себе є те, що така людина послідовно дотримується якихось певних цінностей, переконань. Не міняє їх і послідовно їх відстоює. Це свідчить про цілісну, сформованої особистості. Про таких ми говоримо, що у людини є внутрішній стержень і це можливо тільки при наявності віри в себе.

І імітуючи ці ознаки, роблячи це досить довго, ми змушуємо нас же самих повірити в себе. Це дійсно працює, не обов'язково міняти переконання, щоб змінити моделі поведінки, іноді навпаки, змінивши то як ми діємо, ми можемо змінити внутрішнього себе.

Ставай крутіше і впевненіше разом з ФГРіТБ!