Данило Яковенко

Кулінарні секрети від Данила Яковенка

Факультет готельно-ресторанного і туристичного бізнесу Київського національного університету культури і мистецтв продовжує серію захопливих майстер-класів для студентів від провідних кухарів України.

Кулінарними секретами приготування страв французької та італійської кухонь з майбутніми рестораторами поділився випускник КНУКіМ, шеф-кухар Міжнародної тенісної академії (Пуща-Водиця) Данило Яковенко.

Президент Асоціації кулінарів України Михайло Пересічний представив гостя та відзначив: «Ресторанна справа – це ваше майбутнє. Протягом навчання ви маєте активно здобувати знання, аби стати справжніми фахівцями. Данило Яковенко – випускник нашого університету. Усі потрібні навички він отримував не тільки теоретично, але й практично – працюючи кухарем з 16 років».

Як розповів сам Данило, перший досвід роботи він здобув у їдальні дитячого табору. Потім пробував себе у різних закладах громадського харчування, співпрацював із такими відомими особистостями як шеф-кухар Тарас Кирилюк і ресторатор Арам Мнацаканов. Нещодавно Данило відкрив власну кав’ярню-кондитерську «Süß» (з німецької мови «солодкий»).

Студентам Кафедри готельно-ресторанної справи фахівець провів майстер-клас з приготування трьох страв: яєць «Бенедикт», панна-коти з гарбузовим кюрі й авторського мусу з лосося з овочевими канелоні.

Данило детально зупинявся на історії кожного виробу, його різновидах і варіаціях подачі, коментував усі виробничі етапи, ділився яскравими спогадами із власної практики та розповідав про реалії життя кухарів.

«Насправді вдома кулінари не готують шедеври. Виняток – нові ідеї. До речі, близько 40% авторських страв були вигадані уві сні», – зауважив Данило Яковенко.

Окрему увагу шеф-кухар зосередив на особливостях кулінарних процесів: розбору риби, варінні соусу «Голландез», визначенні готовності лосося за допомогою дерев’яної шпажки.

На майстер-класі студенти з Данилом обговорили нові тенденції ресторанної справи, зокрема зростання популярності парової їжі і страв низькотемпературного приготування, модерне кухонне обладнання.

КНУКіМівці уважно спостерігали за вправними діями шеф-кухаря і занотовували усі професійні поради.

Яйця «Бенедикт» Данило Яковенко подав із тостами, шпинатним пюре та сиром «Пармезан», лососевий мус з овочевими канелоні – з карамелізованою цедрою апельсину, соусом «Голландез» і салатом, а панна-коту прикрасив гарбузовим кюрі із додаванням обліпихового варення.

Продегустувавши кулінарні витвори, викладачі і студенти відзначили ніжний смак кожної страви і сучасність презентацій, а Михайло Пересічний подарував Данилу книгу «Знамениті страви кухонь світу».